Forum mamhOpla.com.pl

Diagnostyka Opel - Interfejs diagnostyczny - procedury aktywacji i programowania


Mietas Online
W związku z zainteresowaniem i pojawiającymi się pytaniami o możliwości wykorzystania właściwych urządzeń diagnostycznych do aktywacji lub zaprogramowania niektórych ukrytych funkcji w naszych samochodach postanowiłem zebrać w całość znalezione na różnych forach procedury i zaprezentować użytkownikom naszego forum w celach edukacyjnych (nie jestem autorem opracowanych i przedstawionych procedur).

Opis wykonania niektórych procedur aktywacji nowych funkcji i zmiany programowania ważniejszych modułów w załączniku.

Załączone pliki


.pdf   Procedury aktywacji i programowania interfejsem.pdf (Rozmiar: 430.5 KB / Pobrań: 164)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2015, 12:24 przez Mietas.)

You are not allowed to view links. Register or Login to view.You are not allowed to view links. Register or Login to view.



Odpowiedz
Mietas Online
W uzupełnieniu procedury programowania CIM w przypadku konieczności wymiany na nowy w załączniku praktyczny opis jak tę procedurę zrealizować samodzielnie

Załączone pliki


.pdf   CIM - Programowanie.pdf (Rozmiar: 1.4 MB / Pobrań: 127)

You are not allowed to view links. Register or Login to view.You are not allowed to view links. Register or Login to view.



Odpowiedz
Jacek2308 Online
Chciałem dziś znajomemu (w AH 1.7 110kucy) zaprogramować auto światła ale po w pisaniu kodu nie akceptuje Sad niby wszystko ok. vin się zgadza a kod nie w chodzi Sad
Podobno jakiś elektryk coś grzebał (bo podświetlenie w kier. nie było.) i jakiś kod wygenerował nowy, który miał zapisany na kartce ale też nie działał Sad Co w ogóle można zdziałać ?
Można jakiś inny kod czy jak ?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2013, 21:07 przez Jacek2308.)

W życiu jak to w życiu nie jest łatwo.


Odpowiedz
Mietas Online
Może wymieniał CIM'a i wklepał inny kod - tylko kumaty elektronik z Techem2 może to odczytać - kiedyś Sig_Man i zbigos74 chwalili się, że potrafią takie rzeczy (ale to tylko w Erze)

You are not allowed to view links. Register or Login to view.You are not allowed to view links. Register or Login to view.



Odpowiedz
DaReK7
Jacek mowisz o kodzie dostepu do sterownika?? Jesli nie daje sie wejsc, nie akceptuje kodu to znaczy ze to nie ten... wygenerowac nowego nie mozna...

Odpowiedz
Jacek2308 Online
AA może i masz racje ..... odn. tego CIM'a ......bo jeszcze auto miało wymieniany motor zapomniałem dodać.

W życiu jak to w życiu nie jest łatwo.


Odpowiedz
DaReK7
(25-09-2013, 21:09 )Mietas napisał(a): You are not allowed to view links. Register or Login to view.Aby widzieć załącznik musisz być zalogowany
Zarejestruj mnie
Raczej nie, kod dostepu zapisuje sie jeszcze w innych modulach, wpisanie innego przy wymianie CIM-a nie jest mozliwe.

Odpowiedz
Mietas Online
W przypadku konieczności wymiany zestawu wskaźników (licznika) na nowy w załączniku praktyczny opis jak tę procedurę zrealizować samodzielnie na przykładzie Opel Astra H

Załączone pliki


.pdf   Zmiana zestawu wskaźników w Astra H.pdf (Rozmiar: 2.55 MB / Pobrań: 81)

You are not allowed to view links. Register or Login to view.You are not allowed to view links. Register or Login to view.



Odpowiedz
Jacek2308 Online
Mam pytanko techniczne tzn. miałem zainstalowanego fejsa na 2 kompach Win. XP jeszcze ale jednego niedawno formatowałem i teraz nie mogę zainstalować fejsa tzn. chodzi o samo urządzenie bo program O.P..M. działa. Chcę z czasem sformatować dyska i w drugim lapku. Dlatego też jakby ktoś podał info jak zainstalować ? Bo o ile pamiętam to był faktycznie jakiś myk" z instalacją urządzenia ale to było dawno i nie pamiętam Sad

W życiu jak to w życiu nie jest łatwo.


Odpowiedz
Rodrig
Witam! czy mógł by mi ktoś doradzić jak odblokować funkcję wskaźnika zużycia paliwa w oplu astrze H z 2006r. wyświetlacz z nawigacją.

Tak właśnie zrobiłem (...)  problem polega na tym że w indeksie kodów w tej astrze nie występuje 00803 , są np 008001, ale nie wpisywałem go żeby czegoś nie namieszać.
ZB - Aktywacja BC z wyświetlaczem BID
W ten sposób uaktywniamy BC - wszystkie dane na temat spalania: chwilowe zużycie, średnie zużycie na 100 km, itp. Tylko takie dane ze względu na ograniczone możliwości wyświetlacza. W przypadku wyświetlaczy GID lub CID aktywowany byłby BC w pełnym zakresie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2015, 17:46 przez szmic.)

Odpowiedz
szmic Online
Może opis w załączniku rozwiąże problem (indeks wybierasz wyższy niż jest zaprogramowany, op 1.39 robi to bez problemu):

Załączone pliki

.pdf   Programowanie BC.pdf (Rozmiar: 379.52 KB / Pobrań: 47)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2015, 20:12 przez szmic.)

Odpowiedz
Rodrig
Dziękuje teraz wszystko jasne (-:

Odpowiedz
hernanc82
Witam, Panowie czy wiecie może jak aktywować opcje w op com testy elementów diagnostycznych?? Mam to nieaktywne a chciałem zrobić test wtryskiwaczy.. Reszta wszystko dziala

Odpowiedz
szmic Online
W silniku 1.7 nie da się zrobić tym fejsem testu wtryskiwaczy

Odpowiedz
hernanc82
No rzeczywiście. Tylko trzeba uszczegolowic ze nie da się tego zrobić na silnikach 1.7 na sterownikach denso. Na boshu podobno się da.

Odpowiedz

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Diagnostyka - CDP+ szmic 42 22,474 15-01-2017, 16:38
Ostatni post: szmic
  Diagnostyka - SDPROG szmic 30 38,180 23-10-2016, 06:25
Ostatni post: ja37
  {Ogólny}  Diagnostyka Vpecker szmic 0 405 19-10-2016, 21:52
Ostatni post: szmic
  Jaki Interfejs do Opla? darkob21 3 269 13-10-2016, 18:48
Ostatni post: szmic
  Interfejs diagnostyczny z audi do opla kiwus 14 592 21-09-2016, 08:12
Ostatni post: cichy117
  Diagnostyka ELM327_Modyfikacja szmic 4 4,481 04-08-2015, 19:58
Ostatni post: szmic
  Diagnostyka - Autophix ES620 szmic 0 4,356 23-08-2014, 22:37
Ostatni post: szmic
Information Złącze diagnostyczne OBD II - opis i rozmieszczenie w wybranych modelach Opel Mietas 1 5,330 16-03-2014, 21:05
Ostatni post: Dziadek13

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości