Forum mamhOpla.com.pl

{Astra H_Zafira B}  Z18XER - bardzo niskie obroty na zimnym silniku


smaru
Mam problem, który zaczął się pojawiać jakieś 2 mies temu ale teraz gdy jest zimno nasilił się, auto przy pierwszym odpaleniu na zimno ma kilka sekund bardzo niskie obroty - nie wygląda to tak jakby, któryś tłok nie pracował tylko obroty same z siebie są niskie... potem samoczynnie wskakują na normalny poziom i dalej już wszystko jest ok, czasem pomaga delikatne przygazowanie,  poza tym auto jeździ normalnie - błędy sprawdzałem kilka razy - brak, świece sprawdzone, czujnik temperatury też i dalej nie bardzo wiem co sprawdzać. Mechanik telefonicznie sugerował jeszcze pompę paliwa - ale tak jak pisałem dalej silnik pracuje normalnie - nie szarpie... zero dziwnych objawów..

poza jednym, który zauważyłem dziś - zawsze przy pierwszym odpaleniu rano na dosłownie milisekundy przed zakręceniem rozrusznika słychać było taki pojedynczy dźwięk "tyyyng" - ni to stuknięcie, puknięcie jakby sprężyna jakaś puszczała, klapka się odblokowywała... słychać to przy opuszczonej szybie bądź otwartych drzwiach... a dziś auto odpaliło - obroty zamuliły i po ok 2 sek. dopiero było to pykniecie i obroty wskoczyły na normalny zakres...
stąd mój wniosek, że być może ma to jakiś związek - co to może być za dźwięk?? podkreślam, że zawsze był słyszalny w momencie przekręcenia kluczyka - tak jakby na milisekundy przed odpaleniem coś się otwierało - odblokowywało... no i tylko przy pierwszym odpaleniu po długim postoju

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2015, 14:32 przez Mietas.)

Odpowiedz
Jacek2308
Oczywiście to tylko moje przemyślenia ale tak sobie myślę .......pompa paliwa, filtr ? Choć oile dobrze kojarzę to w ZB chyba filtr to tylko jest w zbiorniku ?
Tak tylko myślę na tą chwilę. Dolej może czegoś do czyszczenia wtrysków.

W życiu jak to w życiu nie jest łatwo.


Odpowiedz
HadeS
Administrator

zaglądałeś może do przepustnicy?

--


You are not allowed to view links. Register or Login to view.  You are not allowed to view links. Register or Login to view.
Odpowiedz
smaru
Jeśli chodzi o dodatki czyszczące wtryski to stosowałem dwa razy - nie pomogło - do przepustnicy nie zaglądałem więc rzuce okiem... Może się blokuje...


Sent using Tapatalk

Odpowiedz
HadeS
Administrator

To tylko przeczucie, to tak jakby był problem z "fazą" ssania elektronicznego.
Wyczyszczenie przepustnicy nic nie kosztuje, trzeba potem tylko ją zaadoptować interfejsem, może strzelam w dobrym kierunku Wink

--


You are not allowed to view links. Register or Login to view.  You are not allowed to view links. Register or Login to view.
Odpowiedz
Jacek2308
OOOOOwł. o przepustnicy też tak myślałem......może to i strzał dobry. Bo elektrykę w postaci świec i cewki tu bym raczej wykluczał.

W życiu jak to w życiu nie jest łatwo.


Odpowiedz
andrzej.las5
Podepnę się do tematu.
U mnie występuje podobny problem.
Pojawił się już jesienią, samochód nie uruchamiał się na ssaniu.
Po uruchomieniu pracował na jałowych obrotach ok. 800 obr/min. przez 3-4 sekundy potem ssanie już działało.
W zimę problem zniknął. Wszystko działało jak należy.
Teraz gdy na zewnątrz zrobiło się ciepło samochód znów nie uruchamia się na ssaniu. Żeby go odpalić muszę trzymać nogę na gazie. Po uruchomieniu po około 3 sekundach ssanie już działa.

Gdzie zajrzeć, co wyczyścić?
Podpowiedzcie coś.

Odpowiedz
HadeS
Administrator

jakie masz wskazania temperatury zewn? oraz na pozostałych czujnikach (fejs)?

--


You are not allowed to view links. Register or Login to view.  You are not allowed to view links. Register or Login to view.
Odpowiedz
andrzej.las5
Sprawdzę rano. Ale wydaje mi się, że czujnik temperatury zewnętrznej jak i w obudowie termostatu jest w porządku.

Ten w obudowie termostatu wymieniałem w zeszłym roku.

Odpowiedz
andrzej.las5
Sprawdziłem temperaturę.
Zarówno ta na zewnątrz i w silniku nie odbiega od rzeczywistości.

Macie jakieś pomysły co dolega?

Odpowiedz
HadeS
Administrator

@Andrzej.las5
miejsc do szukania w takim razie jest kilka.
przepływka, cewka, czujniki, jak jest LPG to jakaś nieszczelność i LPG w kolektorze, itp.
Ja jednak będę się upierał przy elektryce/elektronice.
Bo jak sam napisałeś na mrozie nie było problemu.
Więc jeżeli twierdzisz, że wskazania WSZYSTKICH czujników temp. są ok i widzisz, że przepływka działa ok, to szedłbym w kierunku jakiegoś zwarcie/zawilgocenia/niekontaktu. Bo przecież przy +1-5 st C wilgoć w powietrzu jest "zacna" Wink.
Troszkę niestety tu działamy po omacku, błędów nie ma itp.

@smaru,  a jak Twój problem?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2015, 17:37 przez HadeS.)

--


You are not allowed to view links. Register or Login to view.  You are not allowed to view links. Register or Login to view.
Odpowiedz
andrzej.las5
Przepływka czyli przepływomierz Smile

Nie sprawdzałem i nie wiem za bardzo jak sprawdzić.
Jakieś wskazówki?

Błędów nie ma.

Odpowiedz
HadeS
Administrator

Sprawdź styki w przepływomierzu oraz przepustnicy, może gdzieś tam się wilgoć dostaje.
Jak nic to nie da, to kontroluj w miarę wzrastania temp. otoczenia - czy i przy jakiej temperaturze zewn. problem znika.

--


You are not allowed to view links. Register or Login to view.  You are not allowed to view links. Register or Login to view.
Odpowiedz
HadeS
Administrator

a zaraz, zaraz, teraz sobie przypomniałem, dodatkowo. Pamiętam, że miałeś zgnite przewody idące do ECU.
Sprawdziłeś profilaktycznie wtedy całą wiązkę i w ogóle wszystkie przewody w tym rejonie?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2015, 22:09 przez HadeS.)

--


You are not allowed to view links. Register or Login to view.  You are not allowed to view links. Register or Login to view.
Odpowiedz
andrzej.las5
Dobra pamięć.

Kabli nie sprawdzałem.
Dzisiaj o dziwo samochód uruchomił się normalnie, ale potem wywaliło błąd.
11014 co według kodu oznacza 0110 czujnik temperatury powietrza zasysanego.

Gdzie on jest?

Odpowiedz

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Z18XER - czujnik temperatury płynu chłodniczego mess12able 22 97 29-12-2016, 23:09
Ostatni post: mess12able
  {Astra H_Zafira B}  Z18XER przepływomierz mess12able 3 423 04-12-2016, 22:17
Ostatni post: mess12able
  {Astra G_Zafira A}  Silnik Z20LET - rosną obroty. ja37 19 4,823 16-10-2016, 17:03
Ostatni post: ja37
  Astra H Z18XER diagnoza mess12able 19 671 10-10-2016, 11:07
Ostatni post: andrzej.las5
  {Zafira B}  Śruby elektrozaworów Z18XER lechomaster@gmail.com 21 523 24-08-2016, 14:14
Ostatni post: cichy117
  {Zafira B}  Zbyt wysokie obroty po odpaleniu lechomaster@gmail.com 9 380 11-08-2016, 12:20
Ostatni post: lechomaster@gmail.com
  {Astra H}  Blokowanie wału w Z18XER bleh 4 843 25-06-2016, 12:51
Ostatni post: bleh
  {Tutorial/Manual}  Silnik Z18XER - Uszczelnienie chłodniczki oleju roboo1 27 9,105 20-06-2016, 19:44
Ostatni post: roboo1
  {Astra H_Zafira B}  Sprzęgło ślizga się na zimnym jacekZKL 23 6,231 27-12-2015, 21:19
Ostatni post: shella DM
narzedzia {Zafira B}  silnik Z18XER/Z16XER gasnie gdy jest zimny dbono 52 12,236 19-12-2015, 19:17
Ostatni post: HadeS

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości